Ing.dk - Verdens første bil af et enkelt molekyle

 

En bil der er 3-4 nanometer bred - lidt bredere end et DNA-molekyle. Et menneskehår er hele 80.000 nanometer tykt.

 

 


 


Et af problemerne ved nanobilen var at konstatere om hjulene faktisk drejede rundt og den dermed bevægede sig. Bilen kører ved at varme guldoverfladen den kører på op til 200 grader celcius.

 

 

Verdens første bil af et enkelt molekyle

 

Forskere fra Rice University i USA har bygget en bil med aksler, chassis og hjul. og der er plads til 20.000 af dem på en hårsbredde.

 

Kilde: Ingeniøren, Søren Bjørn-Hansen I tirsdag 25.10.2005 k!. 08:00

Videnskabsmænd fra Rice Universitet har bygget en bil der kun er 3-4 nanometre bred. Bilen har et chassis, aksler og drejelig affjedring. Hjulene er lavet af fodboldmolekyler (buckyballs), glober af ren kulstof med 60 atomer i hver.

 

Bilen er ikke mere end 3-4 nanometer bred. Det er lidt bredere end et DNA molekyle, mens et menneskehår er omkring 80.000 nanometer tykt.

 

Andre forskerteams har lavet bil-lignende nanoobjekter, men dette er den første bil hvor hjulene ruller vinkelret på akslerne.

 

Bilen er det første store skridt mod egentlige nanolastbiler, som kan køre atomer og molekyler rundt i miniature fabrikker.

 

»på et tidspunkt vil vi gerne kunne bevæge objekter og arbejde kontrolleret på molekylær skala, og de her køretøjer er ideelle til at teste grundprincipperne med,« siger James Tour, en af forskerne fra universitetet, i en pressemeddelelse.

 

Detaljerne omkring bilen bliver offentliggjort i næste nummer af tidsskriftet Nano Letters.

 

Store forhindringer

En af de største forhindringer forskerne stødte på, var at bevise at bilen rent faktisk kørte.

 

De brugte flere metoder til at bestemme, at bilen rent faktisk rullede af sted på sine hjul.

 

Blandt andet trak de bilen rundt med en manipulator, og kunne på den måde mærke, at det var væsentligt lettere at trække bilen i den retning hjulene rullede.

 

»Det er ret let at bygge objekter i nanostørrelse, der glider rundt på en overflade. At bevise, at vi rent faktisk rullede og ikke gled var en af de største udfordringer ved projektet,« sige Kevin Kelly, en anden forsker på projektet.

 

Man får bilen til at bevæge sig ved at varme den guldoverflade den skal køre på, op til 200 grader Celcius.

 

Det er nødvendigt fordi fodbold molekylernes hjul ellers bliver holdt på plads af den elektriske ladning.